URFREMFØRING AV HÅJA

I juli i fjor fikk vi en hyggelig e-post fra Astrid Nyborg Berg, der hun fortalte om sine barneår i Hammerfest. Hun fortalte videre om hvordan utsikten til Håja hadde fascinert henne, samt at hun som klassisk gitarutøver og komponist hadde latt seg inspirere av nordnorsk natur via verk som «Mørketid» og «Dypdykk».
 
Hun ønsket å komme til Hammerfest for å komponere en ny sonate, der hun ville la seg inspirere av Håja, øya som bortimot alle Hammerfestinger har et forhold til. Hun kom i mars, spilte konsert i foajeen, samlet inntrykk, begynte å skrive..
På fredag kommer hun tilbake med et nykomponert verk, klar til urfremføring i her hos oss.
 
Her i Arktisk kultursenter er vi stolte av å ha vært fødselshjelpere for dette. Verket har (nesten selvfølgelig) fått navnet HÅJA, og vil bli urfremført i Frityren førstkommende fredag den 22.9. klokka 19.00.
 
Altså; en person med sterk tilknytning til Hammerfest kommer til Hammerfest for å urfremføre et verk direkte inspirert av Hammerfests geografi.
Hvor ofte skjer slikt?
 
Vi anbefaler denne konserten på det sterkeste.
 
Astrid Nyborg Berg er utdannet ved musikkhøgskolene i Oslo og i Malmö, og er aktiv både som klassisk gitarist, arrangør og komponist. Med en tilnærming til komposisjon som kombinerer kunnskap med intuisjon, skaper hun melodiøs musikk som evner å nå fram til publikum.
 
Tidligere verk som også har latt seg inspirere av Nord-Norge, “Dypdykk” (2019) og “Mørketid” (2020) står også på programmet når hun nå vender hjem til Hammerfest.
Nyborg Berg har også arrangert mye musikk for gitar. Blant disse er flere verk av Edvard Grieg, som publikum kan glede seg til å få høre på konsert.
Publisert
18. september 2023
Skrevet av
Sverre Gjørvad