Kajsa Balto til Arktisk kultursenter

Den samiske artisten kommer til Arktisk kultursenter for å holde julekonsert den 13. desember. Balto er en særdeles anerkjent artist, som i 2021 kom med julealbumet Sámi Juovllat. Det er musikken fra dette albumes vi stort sett vil få presentert.

Urkraft møter det moderne i Kajsa Baltos helt unike musikalske uttrykk, hvor joik og nordsamisk tekst presenteres i et popmusikalsk lydbilde. Kajsa har de siste årene markert seg med sitt sjelfulle vokaluttrykk, og høstet lovord fra mange hold for sine utgivelser og  liveprestasjoner. Hun fremfører materialet sitt med en fortryllende intensitet, i samspill med de strålende musikerne i bandet hennes.

Balto er oppvokst i Oslo. Denne brytningen har preget møtet hennes med samisk tradisjonell musikk. Siden debuten i 2017 har hun skrevet ny musikk basert på tradisjoner fra Kárásjohka hvor hennes far kommer fra, og hentet frem joiker fra egen familie. Sammen med bandet sitt har hun skapt lydbilder hvor naturromantikk og modernitet smelter sammen, omtalt som vakkert, kraftfullt og lyrisk.

Pressen skriver:

Hun har laget årets fineste nye julealbum. Nytt, annerledes – og ordentlig fint.
- Robert Hoftun Gjestad, Aftenposten (Om Sámi Juovllat, 2021)

Et ypperlig eksempel på hvordan musikken ikke kjenner grenser og blir et felles språk på tvers av kulturer
- Mette og Vegar Vårdal, Magasinet for folkemusikk og folkedans (Om Sámi Juovllat, 2021

Kajsa Balto – vokal
Ragnhild Tronsmo Haugland – cello
Aleksander Sjølie – gitar
Karoline Bjørhei – trommer

Publisert
23. august 2023
Skrevet av
Sverre Gjørvad